CELIBATE

カテゴリ:SLNBB( 17 )




《星迷臭煲煲》第三十四集 ----- 「回宮」

Bathing Ape 皇宮入面 .....
「長平你終於都返黎啦 !」Bathing Ape 國王說 .
「係呀 , 父皇 ... 」長平說 .
「真係好對唔住呀細妹 ! 我唔應該叫你俾人睇你部電視嫁 ! 」阿幾說 .
「算啦 ... 其實我要多謝你就真既 !」長平說 .
「多謝我 ?! 點解呀 ?! 」阿幾問 .
「因為我今次逃走遇到我既心中既白馬王子囉 !」長平說 .
「白馬王子 ?! 係邊個國家嫁 ?!」Bathing Ape 皇后說 .
「佢其實只係一個平民黎嫁咋 ...」長平說 .
「平民 ?! 你講笑呀 ?!」Bathing Ape 皇后說 .
「我無講笑呀 ! 平民有咩問題姐 ?!」長平說 .
「平民點襯得起我地既長平公主呀 !」Bathing Ape 皇后說 .
「你唔俾我嫁佢既我離家出走多次嫁 !」長平說 .
「你 ..... 」Bathing Ape 皇后說 .
「哎也 ! 算啦 ! 你鍾意嫁俾邊個都得既 ! 只要唔好再走就得嫁啦 !」
Bathing Ape 國王說 .
「係囉 ..... 算啦母后 !」阿幾說 .
「你地鍾意點就點啦 ! 我唔理啦 ! 哼 !」Bathing Ape 皇后說 .
「咁我聽日命人接佢返黎嫁啦啵 !」長平說 .
「好啦好啦 .....」Bathing Ape 國王說 .

第二日 , 家俾就被人接左回宮啦 ,
佢打扮好之後就出席當晚既 Bathing Ape 家族晚宴啦 .....
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-23 19:20 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第三十三集 -----「愛我要走」

到左第二日朝早 , 有人突然間敲門 , 長平就去應門啦 .....

「咦 ! 長平公主你好 ! 請問公主有無見過長平公主呢 ?!」士兵說 .
「下 .....」長平說 .
「我係問公主你有無見過 ... 呀 ! 公主呀 !」士兵大叫 .
「你有咩問題呀 ?!」長平問 .
「我係黎捉長平公主番去嫁 ! 咁 ... 咁你係長平公主呀嘛 !」士兵說 .}
「咁又點呀 ?!」長平說 .
「咁 ... 咁 ... 咁你咪要跟我返去囉 !」士兵說 .
「我唔會跟你返去嫁 !」長平說 .
「點 ... 點解呀 ?」士兵問 .
「無得解 ! 點解我國有 D 咁蠢既士兵嫁 ?!」長平說 .
「因 ... 因為 ... 」士兵說 .
「因為有你囉 !」長平說 .
「邊個敲門呀 ?!」家謙突然間出現問 .
「你 ! 你係邊 ... 邊個呀 ?!」士兵說 .
「我係家俾囉 ! 咁你係 .....」家謙說 .
「佢係黎捉我既士兵呀 !」長平說 .
「下 ! 咁你快 D 捉佢同捉我啦 !」家謙說 .
「你傻左咩 ?!」長平說 .
「我無傻呀 ! 你快 D 捉走我地啦 !」家謙說 .
「做咩姐 ?! 點解你咁想佢捉我地呀 ?!」長平說 .
「好啦喎 ! 我 ... 我 ... 我係度嫁 !」士兵說 .
「你係度又點呀 ?!」長平說 .
「er ..... 我係度等 ... 等你地傾完咪捉公主你返去囉 ... 」士兵說 .
「我地傾完嫁啦 ! 帶我地走啦 !」家謙說 .
「你地同邊個傾計傾咁耐呀 ?!」楊伯伯突然出現問 .
「同 ... 同我呀 ...」士兵說 .
「咁你係邊個呀 ?!」心嬸嬸突然出現問 .
「佢係黎捉我地走既士兵呀 ! 」家謙說 .
「唔好嘈 !!!!! 好亂呀 !!!!! 我點解要捉埋你走呀 ?!」士兵問家謙 .
「因為我係長平既男朋友囉 !」家謙說 .
「我唔理你係公主既邊個 ! 我淨係帶公主走 !」士兵說 .
「點解唔帶埋我走呀 ?!」家謙說 .
「唔好嘈 !!!!! 點解你咁想我同你走呀 ?!」長平說 .
「因為 .....」家謙說 .
「唔好講咁多 , 我無論如何都淨係會帶公主走嫁咋 ! 」士兵說 .
「咁 ..... 咁長平你走啦 , 我地第日一定會再見嫁 !」家謙說 .
「點解你咁想我走姐 ?!」長平說 .
「因為我愛你呀 ! 你愛我既話就走 ! 放心啦 !」家謙說 .
「下 ... 咁 ...」長平說 .
「你愛唔愛我 ? 愛我就聽我話啦 !」家謙說 .
「公主 , 走啦 !」士兵說 .
「好啦 .....」長平說 .

就係咁 , 長平就跟左士兵返去皇宮啦 ,
但係點解家謙咁想跟埋佢地返呢 ?! 而日後家謙又點樣同長平見面呢 ?!
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-19 15:23 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第三十二集 ----- 「拍拖」

「um ..... 家俾呀 ..... 我想講 .....」長平說
「你又想點 ?! 今次想洗碗 ?!」家謙說 .
「唔係呀 ..... 我諗我 .....」長平說 .
「快 D 講啦 !」家謙說 .
「我諗我鍾意左你呀 !」長平說 .
「你咁鍾意搞爛 gag 既 ?! 一 D 都唔笑喎 !」家謙說 .
「我講真嫁 ! 我真心鍾意你嫁 !」長平說 .
「我點都唔會信嫁啦 !」家謙說 .
「你 ..... 嗚 .....」長平說 .

長平聽到家謙話唔會相信之後 , 喊住咁衝左入房 ,

「家俾呀 ! 長平佢真心嫁 !」心嬸嬸說 .
「有嘜可能呀 ?!」家謙說 .
「其實長平一早就想同你講嫁啦 , 咪就係岩岩你唔記得拎斧頭個時囉 !」心嬸嬸說 .
「即使係真既 , 我地都無可能嫁 !」家謙說 .
「只要你肯既 , 有嘜係無可能嫁 ?!」楊伯伯說 .
「咪係囉 ! 長平佢為左你寧願捨棄公主既身份呀 !」心嬸嬸說 .
「應承佢啦 ! 仲唔快 D 入去同佢講 !」楊伯伯說 .
「但 ... 但係 ...」家謙說 .
「仲但係 ?!」心嬸嬸說 .

係呢一刻 , 家謙突然靈機一擉 ,
如果同長平拍拖既話可能會幫助到家謙達到目的 ,
究竟佢既目的係咩呢 ?!
就係咁 , 家謙就衝左入房搵長平啦 .....

「長平 ! 我 .....」家謙說 .
「你我咩呀 ... 嗚 ...」長平說 .
「你唔好喊住先啦 ! 我 ... 其實我都鍾意你嫁 ! 我地拍拖啦 !」家謙說 .
「下 ?! 你 ... 你講多次 ?」長平說 .
「我話我地不如拍拖呀 !」家謙說 .
「哦 ! 好呀 ! 我地拍拖啦 !」長平說 .
「咁 ... 就而家啦 !」家謙說 .
「好呀 ... 就而家拍拖啦 !」長平說 .

到左第二日朝早 , 有人突然間敲門 .....

<第三十二集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-15 20:44 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第三十一集 ----- 「我諗我 ...」

返到去既時候俾家謙無意中聽到 .....
「真係無可能嫁喎 !」心嬸嬸說 .
「有嘜話可唔可能既姐 !」長平說 .
「你始終都係公主呀 !」心嬸嬸說 .
「公主就唔可以試下既啦咩 ?!」長平說 .
「你真係要試下 ?!」心嬸嬸說 .
「係呀 ! 我咁大個女都係第一次接觸呢樣野咋 !」長平說 .
「咁 .....」心嬸嬸說 .
「唔好咁啦 ! 我未試過又點知唔得喎 !」長平說 .

家謙突然衝入屋裡面 ,
「你想試 D 咩呀 ?!」家謙問 .
「我 ... 我想 ...」長平說 .
「你怕咩醜姐 ! 同佢講啦 !」心嬸嬸說 .
「我 ... 我想試下 ...」長平說 .
「唔好再拖拖拉拉啦 ! 有咩同我講就講啦 !」家謙說 .
「我想試下掃地呀 ... 得唔得呀 ?」長平說 .
「癡線嫁 ?! 掃地都要同我講 ?!」家謙說 .
「咁人地第一次呀嘛 ! 我驚我掃得唔好你會鬧我嘛 !」長平說 .
「你掃飽佢啦 ! 我去拎斧頭啦 !」家謙說 .
「車 ! 我唔掃啦而家 !」長平說 .
「家俾你點可以咁講野嫁 !」心嬸嬸說 .
「有咩唔可以 ? 我走啦 !」家謙說 .

當楊伯伯同家謙番黎個陣 , 長平佢 .....
「um ..... 家俾呀 ..... 我想講 .....」長平說
「你又想點 ?! 今次想洗碗 ?!」家謙說 .
「唔係呀 ..... 我諗我 .....」長平說 .

<第三十一集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-13 01:44 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第三十集 -----「唔想返去呀 !」

日一日咁過去 , 話咁快就過左三個月啦 ,
菲俾個肚就越黎越大 , 長平既傷亦都就黎好番 ,
Bathing Ape 既士兵到目前為止都仲未知道長平既下落 ,
國皇亦都開始焦急啦 , 於是下令全國人民搜尋長平既下落 ,
搵到長平既話仲會重重有賞添 !
但係長平到而家都仲未肯離開心嬸嬸佢地 .....

「公主 , 你既傷都就黎好番嫁啦 ...」楊伯伯說 .
「好番又點呀 ?」長平說 .
「好番你咪要返去皇宮囉 !」家謙說 .
「你好想我走咩 ?!」長平說 .
「唔係 ... 只係你貴為公主 , 始終都唔可以長住係平民屋企嫁嘛 !」心嬸嬸說 .
「我覺得而家咁都幾好啦 !」長平說 .
「我覺得一 D 都唔好喎 !」家謙說 .
「你咁講咩意思呀 ?!」長平說 .
「我唔想日日都食個 D 無印度咖喱味既印度咖喱雞飯呀 !」家謙說 .
「咩喎 !」長平說 .
「家俾你唔好咁啦 , 長平始終都係公主黎嫁 !」心嬸嬸說 .
「係囉 ... 家俾你陪我出去斬柴啦 ! 等佢兩個女人慢慢傾啦 !」楊伯伯說 .
「又斬柴 ?!」家謙說 .
「唔使你做呀 ?! 跟我走啦 !」楊伯伯說 .

家謙就咁就俾楊伯伯捉左去斬柴啦 !
行去斬柴既途中先發現唔記得左帶斧頭 , 於是家謙就行番返去拎啦 ,
返到去既時候俾家謙無意中聽到 .....

<第三十集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-10 15:53 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第二十九集 ----- 「很想當媽媽」

「恭喜哂 ! 菲俾皇妃有喜啦 !」醫生說 .
「真既 ?!」阿幾說.
「係呀 ! 珍珠都無咁真呀 !」醫生說 .
「太好啦 ! 菲俾 !」阿幾說 .
「嗯 ... 太好啦 ...」菲俾說 .
「但係你睇落好似唔多開心既 ?」阿幾說 .
「無呀 ... 我唔多舒服咋嘛 ...」菲俾說 .
「有左 BB 唔舒服好正常既姐 !」醫生說 .
「係囉 ... 唔使擔心我 ... 我想休息下呀 ...」菲俾說 .
「咁你小心 D 啦 ! 有咩事就嗌 Maria 啦 !」阿幾說 .
「好 ...」菲俾說 .
「咁我同醫生出去先啦 ...」阿幾說 .
「得啦 .....」菲俾說 .

其實呢一刻 , 菲俾好緊張 , 內心亦都好矛盾 ,
「我好想有 bb , 但係爸爸竟然唔係家謙 , 咁我應唔應該要呀 .....」 菲俾心想 .
菲俾有左 bb 既消息好快就傳開左 ,
Bathing Ape 國同是非國人民都好興奮 .....

心嬸嬸與楊伯伯個度 .....
「長平公主 ! 你哥哥有左 BB 呀 !」楊伯伯說 .
「咩話 ?! 我阿哥點會可能有 BB 嫁 ?!」長平說 .
「年青人精力旺盛 ! 有都唔係好出奇姐 !」心嬸嬸說 .
「即使係都無可能有 BB 嫁 ! 佢男人黎既喎 !」長平說 .
「傻女黎既 ! 係你阿嫂 , 即係菲俾公主有左呀 !」楊伯伯說 .
「咁都好 D ! 嚇死我啦 !」長平說 .
「咩話 ?! 菲俾有左 ?!」家謙講完之後暈左 .

皇宮裡面 .....
「Maria !」菲俾說 .
「係 , 公主有咩吩咐 ?!」Maria 說 .
「無呀 ..... 想搵人傾下計咋嘛 .....」菲俾說 .
「公主你有心事 ?」Maria 說 .
「um ..... 如果你係我 , 你會唔會要個 BB 呀 ?」菲俾問 .
「梗係要啦 ! 王子黎嫁喎 ... 」Maria 說 .
「係咩 ..... 唉 .....」菲俾說 .
「我都明公主你而家個心諗咩既 ...」Maria 說 .
「你又知 ?!」菲俾說 .
「你未嫁個陣 , 有 D 咩我係唔知既 ? 係咪因為 Hip Hop 王子 ?」Maria 說 .
「係呀 ..... 我好想做媽媽 , 但係 .....」菲俾說 .
「唔好但係啦 , 你而家係人地老婆黎嫁啦 !」Maria 說 .
「咁又係 ... 既然上天俾左呢個責任我 , 我無可能唔要佢既 !」菲俾說 .
「咁就岩啦 !」Maria 說 .
「唔該哂你呀 , Maria !」菲俾說 .
「傻既 ! 唔使 !」Maria 說 .

<第二十九集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-09 18:55 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第二十八集 ----- 「Maybe , Baby」

同時間 , 菲俾佢 .....
「好啦 , 而家無人再阻到我地啦 !」阿幾說 .
「你又想 ..... er .....」菲俾說 .
「仲 er D咩呀 ?!」阿幾說 .
「我今日姨媽黎探我呀 ...」菲俾說 .
「你姨媽黎探你又點呀 ?! 佢都唔會望住我地嫁啦 !」阿幾說 .
「你唔明白我姨媽係邊個 ?!」菲俾說 .
「你姨媽咪你姨媽囉 !」阿幾說 .
「你真係 ..... 算啦 , 又難怪你唔明既 ...」菲俾說 .
「即使你姨媽睇住我都照黎嫁啦 !」阿幾說 .
「你唔好呀 ! 我唔要呀 !」菲俾說 .
「我忍唔到啦 ! WOW !」阿幾咆哮說 .

阿幾終於忍唔住心中既慾火 ,
將菲俾「強姦」.....

「喂喂喂 ... 你聽下 , 公主間房嗌得好大聲呀 !」一位女工人說 .
「哎喲 ... 公主都唔係想象中咁純情嫁咋啵 !」Maria 說 .
「咪係囉 ... 原來公主都係豪放女 ... he ...」女工人說 .
「咦 ... 一開始又話唔想嫁 , 而家咪又係咁激烈 !」Maria 說 .
「唉 ..... 有 D 睇錯公主添 .....」女工人說 .
「走啦走啦 ... 我唔想再聽啦 , 我驚到我按捺不住呀 !」Maria 說 .

菲俾同阿幾佢地 .....
「嗚 ... 我呢一世都唔會原諒你嫁 !」菲俾說 .
「你有得唔原諒咩 ?! 你國家都係靠我嫁咋 !」阿幾說 .
「你 ..... 嗚 .....」菲俾說 .

呢一日之後 , 菲俾成日都覺得頭暈 , 仲日日嘔添 !
菲俾心諗 : 「我會唔會有左呀 ?!」
究竟菲俾會點樣處理呢 .....

<第二十八集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-07 19:55 | SLNBB

有獎問答遊戲 Pt.2 排名答案公開

答案 :
1)b
2)c
3)c
4)d
5)d
6)b
7)d
8)a
9)a
10)a

掛名 :
第一名 --- Hestia , Phoebe
第二名 --- 阿幾
第三名 --- Irun , Kabie
第四名 --- Yan , 希姐 , Nathan
第五名 --- 心
第六名 --- Elaine
第七名 --- Pam

第尾 ----- 林家寶小朋友 !!!!!
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-04 23:14 | SLNBB

有獎問答遊戲 Pt.2 注意事項、問題、答題

*必睇 - 注意事項 :
1)可以用提供既答題紙 , 或者俾到我明白你答個題既答案
2)為左令個遊戲公平 D , 所以請提交答案既時候禁「非公開」, 否則作廢
3)每人只可以玩一次
4)提交後不可更改任何答案
5)總共有 10 條問題 , 總分為 12 分
6)死線係 4/7 晚上 7 點
-----------------------------------------------------------------------
答題紙 :
(為左方便大家 , 大家可以直接 copy 以下答題紙黎用既)
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8)
9)
10)
-----------------------------------------------------------------------
問題 :

1)請問阿 wind 係 2月 15 日搞既個個 party 叫咩名呢 ?
a.「Sleepover party」 b.「Sleepover birthday party」
c. 「Sleepover Birthday」 d.「Birthday Party」

2)煲煲總共示愛過 (1) 次 , 但被拒絕過 (2) 次 . (1)同(2) 分別是 :
(呢題答岩計兩分)
a. 302 , 299 b. 301 , 297
c. 301 , 298 d. 302 , 298

3)以前既每一個禮拜 , 菲俾同家謙都會係邊日約會既呢 ?
a. 星期四 b. 星期五
c. 星期六 d. 星期日

4)華姐係一隻咩野生物呢 ?
a. 異型 b. 男人
c. 老虎 d. 獅子

5)朱標皇子同大麻成皇子分別來自那兩個國家呢 ?
a. 朱標國 , 大麻國 b. 朱朱國 , 大麻成國
c. 朱標國 , 大麻成國 d. 朱朱國 , 大麻國

6)煲煲強姦家謙不遂後 , 有咩野突然係煲煲既搏頭到呢 ?
a. 花瓣 b. 花
c. 樹葉 d. 屎

7)Dor Lina 俾左 D 咩阿菲俾飲呢 ?
a. 屎水 b. 忘記水
c. 清水 d. 忘情水

8)請問 Hip Hop 國唔使幾多日就淪陷左呢 ?
a. 一日 b. 兩日
c. 三日 d. 四日

9)楊伯伯最鍾意食咩野呢 ?
a. 果子狸 b. 老鼠
c. 狐狸 d. 老虎

10)請問家謙逃亡個時 , 去既第一間旅館收費是 ?
(呢題答岩計兩分)
a. 一萬二千三百蚊一晚唔包食同水
b. 一萬蚊唔包食同水
c. 二萬五千蚊唔包食同水
d. 一萬二千三百蚊一晚包食同水
<完>
-----------------------------------------------------------------------
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-03 19:51 | SLNBB

《星迷臭煲煲》第二十七集 ----- 「原來如此」

*我要係度同 Kabie 講對唔住 !!!!! 你原諒我啦 !!!!! 唔好嬲呀 !!!!!

「er ... 係呢 ... 點解公主你會受傷既 ?」楊伯伯問 .
「你咪咁八掛啦 ! 雖然我都想知 !」心嬸嬸說 .
「唔緊要 ... 係因為我唔想去我阿哥個婚禮囉 !」長平公主說 .
「你阿哥個婚禮 ?! Bathing Ape 王子 ?!」心嬸嬸說 .
「係呀 ! 佢同菲俾公主個婚禮呀 !」長平公主說 .
「咩話 ?! 菲俾 ?!」家謙驚訝地問 .
「有咩問題呀 ?!」長平公主問 .
「無 ... 無問題 .....」家謙說 .
「咁點解你唔去個婚禮既 ?!」楊伯伯問 .
「你都知啦 ..... 我一出世就獨一無二嫁啦嘛 ! 我有史上第一部電視機嘛 ! 咁阿哥咪叫我係婚禮上面俾 D 來賓睇電視囉 ..... 但係我唔想同人分享嘛 .....所以咪逃走囉 ..... 點知俾人發現左 , 追追下追到黎呢到 , 我又唔小心整傷左 , 咪求其呢埋囉 ! 之後家俾先生就黎救我啦 ... 」長平公主說 .
「原來如此 !!」心嬸嬸同楊伯伯同說 .
「咁菲俾即係同你阿哥結左婚 ?!」家謙說 .
「婚禮尋日舉行左啦 ..... 咁你話佢地結左婚未 ?!」長平公主說 .
「咁我點算呀 ?!!!!!」家謙說 .
「你可以點算呀 ? 祝福佢地囉 !」心嬸嬸說 .
「咪住先 ! 你做咩咁激動 ?!」楊伯伯問 .
「係囉 ..... 又唔係你結婚 !」長平公主說 .
「er ..... 無呀 .....」家謙說 .
「真係無 ?!」長平公主問 .
「係呀係呀 ! 唔好再問啦 ! 咁公主你而家諗住點 ?」家謙扯開話題說 .
「得我好番先返去皇宮囉 ! 療傷既期間就拜托你地啦 !」長平公主說 .
「下 ! 咁詭異 ?!」心嬸嬸同楊伯伯同說 .
「照顧我都真係幾鬼易嫁 !」長平公主說 .
「咁你鍾意食 D 咩嫁 ? 我為你準備呀 !」心嬸嬸說 .
「我最鍾意食無印度咖喱味既印度咖喱雞飯 , UM ..... 仲有 (下刪數百字)」長平公主說 .
「..........」心嬸嬸無言中。

誤打誤撞之下 , 楊伯伯同心嬸嬸就要收留長平公主啦 .....
夠竟長平公主點樣改變家謙既命運呢 ?!
同時間 , 菲俾佢 ...

<第二十七集完>
[PR]



by hoching_yiu | 2005-07-02 20:25 | SLNBB

I CAN DO IT !!
by hoching_yiu
プロフィールを見る
画像一覧
S M T W T F S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

最新のトラックバック

イカー!イーカチュー!!
from イカチュウ
デッケーーーおぱいw
from むろい
うはひゃひゃあぁwww
from うぃぃ
スマター
from けめち
珍性器フェランゲリオン
from スンズ
要するに寝てるだけでおk!
from 要旬
突如其來的聚會
from 蠖ー
進軍花壇
from 昆蟲雜記
2007花卉展覽
from 巨記
混地公園
from 昆蟲雜記

フォロー中のブログ

ファン

記事ランキング

ブログジャンル

画像一覧